Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Jaguár

Jaguár

A jaguár Amerika legnagyobb vadmacskája. A vadonban ma már csak ritkán fordul elő, mivel látványos bundája miatt intenzíven vadászták. A jaguár a legkülönbözőbb élőhelyeken előfordul: vadászterülete a sűrű dzsungeltől a bozótosokon át a nádasokig és a parti erdőségekig terjed. Nyílt területeken is megtalálható, feltételezhetően a magas fű és a sziklák nyújtanak neki fedezéket vadászat közben.

 

Testméretek

Magasság: 68-76 cm

Hossza: 112-185 cm, farok: 45-75 cm

Testtömeg: hím 55-100 kg, nőstény 45-90 kg

 

Szaporodás

Ivarérettség: 3 éves korban

Párzási időszak: a trópusokon egész éven át, az elterjedési terület határán kora ősszel

Vemhességi idő: 93-110 nap

Utódok száma: 1-4

 

Életmód

Viselkedés: a párzási időszak kivételével magányos vadász

Táplálék: a talajszinten élő emlősök, háziállatok, halak, békák, teknőcök és kisebb aligátorok

Várható élettartam: fogságban 22 éves korig

 

Rokon fajok

A jaguárral közeli rokonok a tigris, az oroszlán, a leopárd és a hópárduc.

 

Fekete jaguár és a jaguár

Mint  tudjuk, van fekete és van átlagos barnás fekete jaguár. Ám, nem sokan tudják azt, hogy nincs olyan, hogy kimondottan fekete színű jaguár, hanem sötét foltok vannak az állaton és sokan azt hiszik, hogy az fekete!! (Amúgy olyan foltjai vannak mint a jaguárnál.)

 

Pár darab kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.